Цейлон - історія розквіту та процвітання.
Чай, що росте на Шрі-Ланці, за традицією, й досі називають "цейлонський".
Завдяки м'якому субтропічному клімату Цейлон багатий рослинністю.
Чай - найважливіша стаття експорту цього острова. Вона складає 60% сукупного доходу бюджету країни.
Сьогодні Шрі-Ланка є найбільшим постачальником чаю в світі: люди більш ніж в 145 країнах п'ють чай Шрі-Ланки.
До 1825 року Цейлон знав тільки каву. Її почали вирощувати в садах, а перші промислові плантації кави було започатковано в Baddegama у Галлі. Попит та висока ціна кави на європейському ринку, спонукала мешканців Цейлону до постійного нарощування її насаджень.
Але згодом, кавові плантації були спустошені грибковою хворобою, що отримала назву " Hemileiavastatrix", або "кавова іржа".
Хвороба кавового листя призвела до занепаду виробництва кави на Цейлоні.
Таким чином, історія народження "цейлонського чаю" відбулася у зв'язку з кончиною кави на острові Цейлон.
У 1839 році д-р Wallich, керівник ботанічного саду в Калькутті, надыславслав декілька насінин чайного куща сорту "Assam" у маєток "Peradeniya" району Канді .
Насіння китайських чайних кущів, привезених в Шрі-Ланку мандрівниками, такими як Моріс де Вормс, також було висаджено в розплідниках "Peradeniya".
У 1867 році англієць Джеймс Тейлор почав зародження чайної промисловості на Цейлоні. Започаткувавши чайної плантації в "Loolecondera", округу Канді, він висадив чайні кущі на території площею всього 19 акрів (76890 м 2).
У 1872 році він почав повне переобладнання чайної фабрики в тому ж "Loolecondera" і в тому ж році в Канді був зроблений перший продаж чаю . А вже у 1873 році перша партія цейлонського чаю, приблизно 23 фунтів (10 кг), прибула до Лондону. А в даний час, чай вирощують у кожному маєтку в Шрі -Ланки.
Цейлон займає третє місце в світі з виробництва високоякісного чаю, після Китаю та Індії, він є одним з найбільших експортерів чаю на світовий ринок. Частка Шрі-Ланки, на світовому ринку експорту чаю, становить близько 20-25%.
Основні райони чайного виробництва Шрі-Ланки розташовані в центрі острова, на високогір'ї.
Цейлонський чай розділити на три категорії:
- долинний (Lowgrowns), що росте на висоті 650 метрів;
- серединний (Mediums) , що росте на висоті від 650 до 1300 метрів;
- високогірний (Highgrowns), що росте на висоті від 1300 до 2500 метрів.
В околицях піку Адама розташовані три чайних райони центрального високогір'я : Ува -на сході, Dimbula - на заході та Нувара Елія, що розташувалася між ними.
Якість чаю тут визначають мусонні вітри.
В районі Ува в період з червня по вересень збирають найкращі, міцні та яскраві сорти чаю.
У Дамбула, з грудня по березень виробляють сорти з невеликим вмістом дубильних речовин, що мають понад м'який і легкий смак ніж чаї з Ува.
У Нувара Елія протягом усього року збираються чаї відмінної якості. На смак вони схожі з сортами Дамбула, але мають більш типовий «лимонний» характер.
На Шрі-Ланці, як і в Китаї, чай продається скрізь. Але найбільший вибір сортів саме у спеціалізованих чайних магазинах, де окрім смачного і «не масового» чаю можна купити як сувенір красиву чайну коробку.
Must-visit для цінителів якісного чаю - це місто Нувара Елія (Nuwara Eliya) та Музей чаю в містечку недалеко від міста Канді.
Чайні плантації біля міста Нувара Елія - найстаріші в країні. За фабриками на плантаціях проводять безкоштовні екскурсії, показують поетапний процес виготовлення чаю, етапи його фасування і упаковки.
Близько 90% виробленого на високогір'ї чаю становлять дрібнолистові чаї типу "broken tea".
Тому дуже часто можна зустріти дуже хороший цейлонський Broken чай, аніж такий-же крупнолистовий.
Цейлонська компания «Маброк» є відомим виробником, якнайбільша плантаційна компанія, що володіє 37 кращими чайними садами в різних районах острова. В першу чергу вона славляться кращими чаями з Нувара Елії і Рухуни.
Нувара-Елія (Nuwara-Eliya) - чайна столиця острову Шрі-Ланка. Покриті смарагдовими чайними кущами гори, що чіпляють вершинами хмари та старі будівлі чайних фабрик, де чай роблять за тією ж технологією і на тому ж обладнанні, що і 150 років тому.
Компанія "Mabroc Teas (Pvt) Ltd" є лідером в експорті найкращого цейлонського чаю та виробляє приблизно 10% від усього цейлонського чаю.
Асортимент «Маброк» налічує понад 120 найменувань фасованого чаю і більше 20 позицій вагового.
Для зручності весь асортимент чаю розбитий на 8 колекцій, кожна з яких спрямована на свого конкретного покупця.
Колекція «Стародавні легенди» є візитною карткою «Маброк».
Вона включає в себе найбільш престижні, відомі і дорогі сорти, такі як: 1001 Ніч , Ялла ніч, Сибірська суміш, Зелений в завитках, Ерл Грей Особливий, Зелений з жасміном, Нувара Елія та інші.
Купити цейлонський чай можна в нашому інтернет магазині: mabroc.kiev.ua, з доставкою по Києву або забрати його з нашого магазину. А якщо Ви знаходитесь не в Києві, то ми надішлемо його Вам "Новою Поштою".