Якісна вода, як основний чинник хорошого смаку чаю.

Вода - джерело життя нашої планети. Організм людини на 85% складається з води, а тому якість вживаної нами води має величезний вплив на стан здоров'я людського організму.

crystal water

 

Якість води надзвичайно впливає і на смак приготованих страв.

Ще у XVII столітті, в столиці Китаю - Пекіні, на ринках за високу ціну продавали воду для чаю. Її спеціально привозили з віддалених гірських районів.

У XIX столітті, перед одним з фонтанів у Парижі, проживаючі там англійці шикувалися в чергу за водою. Вони пояснювали, що вода саме з цього фонтану - найкраща вода для чаю і нагадує воду з їхньої батьківщини.

Так яка ж вода потрібна для приготування якісного чаю?

Древні вважали придатною три її види: - гірську, з ключів і джерел - це «вища» вода; - річкову, з швидких річок з кам'янистим дном - це «середня» вода; - колодязьну - «низька» вода.

artesian water

Сучасні знавці і любителі чайного напою пред'являють до води наступні вимоги:

- вода повинна бути без сторонніх запахів (затхлості, гнилості, хлорного вапна, нафтопродуктів і т.д.);

- у ній не повинно бути зважених часток ("тверді речовини, що розподілені у вигляді найдрібніших частинок у воді в зваженому (неосівшому) стані");

- у воді повинна міститися мінімальна кількість розчинених мінеральних солей, особливо солей кальцію і магнію, бо вони негативно впливають на смакові якості чаю;

- звичайно ж, в ній неприпустимі хвороботворні бактерії і мікроби.

Щоб вода відповідала всім цим вимогам, її найкраще брати, як і в давнину, з джерел, чистих річок з кам'янистим дном і колодязів.

buy drinking water

 

Але що робити любителям чаю, які живуть в містах і користується водою з крана?

Статистика наводить лякаючі цифри: тільки 1% води річок і озер, що тече по водогонах наших міст, відповідає вищому класу і після невеликого очищення придатна для пиття!

Фахівці дають кілька порад, які допомагають очистити воду і зробити її м'якою, так як найбільшу складність представляє процес позбавлення саме від жорсткості. Ці поради допоможуть Вам зробити воду придатною для приготування не тільки чаю, а й будь-якої їжі взагалі.

black tea pure ceylon Перед вживанням воду необхідно відстоювати не менше доби.

Використовуйте для заварювання сорти чаю з підвищеним ступенем розчинності (екстрактивності). Так, наприклад, менш чутливими до жорсткості води є такі сорти, як цейлонський: Брок, Оранж Пеко, суміш китайського та індійського із запахом бергамоту і ін.

При жорсткості води слід збільшити норму і час заварки чаю, не допускаючи його перетримки (при цьому частково втрачається аромат).

Water from the well 

Не доводьте до перекип'ятіння воду, що використовується для заварювання чаю.

Для більшості людей, пов'язаних з процесом приготування їжі, мабуть відомо, що існує три стадії кипіння води:

Перша - коли вода починає кипіти, і бульбашки повітря, які утворюються у стінок посуду, піднімаються вгору.

Друга - коли починається масове утворення бульбашок, що швидко піднімаються вгору; вода як би біліє. Ця стадія, яку називають « білий ключ », дуже коротка, і її треба вловити, тому саме вона необхідна для заварювання чаю.

Третя - коли вода починає вирувати і перекип'ячуватись.

delivery of drinking water

Завжди дотримуйтесь правил заварювання чаю, що зазначені на його упаковці, адже це також впливає на смакові якості напою. Окропом не можна заварювати зелений чай. Кип'яток руйнує корисні речовини в чаї і може зіпсувати його смак та аромат, а також сильно знижує корисні властивості зеленого чаю. Найкраща температура для його заварювання - це 60 - 80 градусів.

mabroc green tea

 

Бажаємо Вам приємного чаювання!!!

Комментарии  

+82 # Алла ,г.Киев 22.11.2015 07:32
Мы для приготовления пищи воду покупаем очищенную.У нас точка по продаже такой воды находится прямо в доме.Я считаю что сейчас это не проблема, ведь доставкой воды занимаются многие и цены на эту услугу демократичные. Много раз наблюдала что даже пенсионеры покупают очищенную воду, а пенсии в нашей стране вы сами знаете какие.
Ответить

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить