Якісна вода, як основний чинник хорошого смаку чаю.
Вода - джерело життя нашої планети. Організм людини на 85% складається з води, а тому якість вживаної нами води має величезний вплив на стан здоров'я людського організму.
Якість води надзвичайно впливає і на смак приготованих страв.
Ще у XVII столітті, в столиці Китаю - Пекіні, на ринках за високу ціну продавали воду для чаю. Її спеціально привозили з віддалених гірських районів.
У XIX столітті, перед одним з фонтанів у Парижі, проживаючі там англійці шикувалися в чергу за водою. Вони пояснювали, що вода саме з цього фонтану - найкраща вода для чаю і нагадує воду з їхньої батьківщини.
Так яка ж вода потрібна для приготування якісного чаю?
Древні вважали придатною три її види: - гірську, з ключів і джерел - це «вища» вода; - річкову, з швидких річок з кам'янистим дном - це «середня» вода; - колодязьну - «низька» вода.
Сучасні знавці і любителі чайного напою пред'являють до води наступні вимоги:
- вода повинна бути без сторонніх запахів (затхлості, гнилості, хлорного вапна, нафтопродуктів і т.д.);
- у ній не повинно бути зважених часток ("тверді речовини, що розподілені у вигляді найдрібніших частинок у воді в зваженому (неосівшому) стані");
- у воді повинна міститися мінімальна кількість розчинених мінеральних солей, особливо солей кальцію і магнію, бо вони негативно впливають на смакові якості чаю;
- звичайно ж, в ній неприпустимі хвороботворні бактерії і мікроби.
Щоб вода відповідала всім цим вимогам, її найкраще брати, як і в давнину, з джерел, чистих річок з кам'янистим дном і колодязів.
Але що робити любителям чаю, які живуть в містах і користується водою з крана?
Статистика наводить лякаючі цифри: тільки 1% води річок і озер, що тече по водогонах наших міст, відповідає вищому класу і після невеликого очищення придатна для пиття!
Фахівці дають кілька порад, які допомагають очистити воду і зробити її м'якою, так як найбільшу складність представляє процес позбавлення саме від жорсткості. Ці поради допоможуть Вам зробити воду придатною для приготування не тільки чаю, а й будь-якої їжі взагалі.
Перед вживанням воду необхідно відстоювати не менше доби.
Використовуйте для заварювання сорти чаю з підвищеним ступенем розчинності (екстрактивності). Так, наприклад, менш чутливими до жорсткості води є такі сорти, як цейлонський: Брок, Оранж Пеко, суміш китайського та індійського із запахом бергамоту і ін.
При жорсткості води слід збільшити норму і час заварки чаю, не допускаючи його перетримки (при цьому частково втрачається аромат).
Не доводьте до перекип'ятіння воду, що використовується для заварювання чаю.
Для більшості людей, пов'язаних з процесом приготування їжі, мабуть відомо, що існує три стадії кипіння води:
Перша - коли вода починає кипіти, і бульбашки повітря, які утворюються у стінок посуду, піднімаються вгору.
Друга - коли починається масове утворення бульбашок, що швидко піднімаються вгору; вода як би біліє. Ця стадія, яку називають « білий ключ », дуже коротка, і її треба вловити, тому саме вона необхідна для заварювання чаю.
Третя - коли вода починає вирувати і перекип'ячуватись.
Завжди дотримуйтесь правил заварювання чаю, що зазначені на його упаковці, адже це також впливає на смакові якості напою. Окропом не можна заварювати зелений чай. Кип'яток руйнує корисні речовини в чаї і може зіпсувати його смак та аромат, а також сильно знижує корисні властивості зеленого чаю. Найкраща температура для його заварювання - це 60 - 80 градусів.
Бажаємо Вам приємного чаювання!!!
Комментарии